Bevezető          

A világnézet(ek) 

Mi a világnézet?

Mindenkinek van világnézete, akár tud róla, akár nem. A világnézet az, ahogyan az élet dolgairól gondolkodunk, ahogyan a világot és annak jelenségeit, szereplőit szemléljük, beleértve magunkat is. És ahogyan a világra nézünk, amit meglátunk, és amit nem látunk meg, az meghatározza, hogy hogyan éljük meg a világot.

Van, aki úgy éli az életét, hogy sosem gondolkodik magáról az életről, és van, aki csak gondolkodik vagy olvasgat róla. Egyesek aszerint is élnek, amit a világról és az életről gondolnak, mások életében az elvek és a gyakorlat egymástól távol állnak - akár tudatában van ennek, akár nem. Egyesek igyekeznek objektív alapot keresni a meggyőződésüknek, mások csak jól akarják érezni magukat a bőrükben. A legtöbb ember számára mégis nyilvánvaló, hogy olyan világnézetre van szükségünk, amely értelmes és élhető is.

Miért fontos?

Amíg azonban a dolgoknak nincs számunkra igazi, személyes tétjük, addig a világnézetünkre és alakulására nem is figyelünk oda, vagy csupán elméleti szinten foglalkozunk vele. Érdekes módon azonban amint veszteség, kudarc vagy igazságtalanság ér minket, bizonyos kérdések automatikusan felmerülnek bennünk. Honnan jövünk? Merre tartunk? Hogyan kellene élnünk, és miért? Ki dönti el, mi jó és mi rossz? Minek van valódi értéke? Mi van, ha nem érvényesül az igazság? Lesz végső számonkérés? Ki vagy m ítél meg minket, és milyen alapon? Miért érdemes élni? Létezik Isten? Ha igen, vajon milyen? Honnan tudhatjuk ezt? És mit jelent ez itt és most?

Ezeken pedig nyilván nem akkor érdemes elgondolkodni, amikor csak másodperceink vannak a döntésre. Ebben az értelemben a világnézetről való gondolkodás a tudatosan élt élethez segíthet hozzá.


 .