Weboldalak
Válogatott linkek

Muszáj navigálni

Az internet ma már átláthatatlan dzsungel, és a kezdő kutató számára különösen nehéz megítélni, hogy a talált források közül melyiket tekintheti hitelesnek, amire érdemes hivatkozni.

Mivel vallási-világnézeti témában is bárki bármit feltehet, könnyű belátni a válogatás, a szűrés fontosságát. A világhálón barangoló azonban e téren eléggé magára van hagyva. 

A válogatáshoz ugyanis szempontok kellenek, a szempontok pedig sok adat tesztelése közben, tapasztalatként alakulnak ki. Előbb-utóbb mindenkiben kialakul egy többé-kevésbbé tudatos szűrő, de ez időt és energiát igényel. Ebben a helyzetben szeretnénk egy kicsit besegíteni.

Iránytű a dzsungelben

Vannak ugyan nagyszerű keresők, de algoritmusaik révén gyorsan megtanulják nekünk azt mutatni, ami minket statisztikailag igazolhatóan érdekel. Tehát nem mindazt mutatják, ami a világhálón valójában létezik, hanem csak egy részét. Mivel ez is túl sok, nem vesszük észre, hogy bezárnak minket a saját mentális buborékunkba. Elhisszük, hogy nincs is más adat, szempont vagy következtetés, mint ami az általunk eddig felkeresett és a keresőnk által ajánlott oldalakon olvasható.

Ezt a helyzetet ellensúlyozandó  igyekeztünk különféle témákban összegyűjteni az általunk megtekintésre ajánlható magyar, angol és más európai nyelveken készült weboldalakat. Ezzel egyszerre kínálunk szakmai szűrőt és iránytűt. Reméljük, hogy a sokévi folyamatos link-válogatással sikerül időt és energiát spórolni a kedves Olvasónak.

Kétoldalú megközelítés

Bármely vallási irányzatról vagy témáról akarunk magunknak véleményt alkotni, a minél teljesebb kép érdekében érdemes megismerni a hivatalos és a kritikai weboldalakat, a pro és a kontra véleményeket egyaránt. 

Mivel vallási témákkal sokan, sokféle indítékkal és eltérő színvonalon foglalkoznak, az ajánlott oldalak tartalmáért természetesen nem vállalhatunk felelősséget. 

Nem azonosulunk minden ottani tartalommal, de ennek ellenére okkal ajánljuk őket: lényegében egyetértünk velük, vagy nagyon informatívnak tartjuk az oldalukat, vagy fontosnak látjuk bemutatni a megközelítések és vélemények spektrumát.