maláika

Arabul „hírnökök” [e.sz. malák] – Az iszlám hittanban az „angyalok” [maláika] fényből [núr] teremtett szellemi teremtmények, Allah szolgái, akiknek nincs szabad akaratuk, így tökéletesek, tiszták, bűntelenek. A létezésükbe vetett hit az iszlám hat alapvető tanításának [aqída] egyike. Az angyalok ember alakú, szárnyas lények, akik sokféle funkciót töltenek be. Allahot dicsőítik, ők állnak egyes természeti jelenségek mögött, védelmezik a hívőket és harcolnak a gonosz dzsinnekkel, feljegyzik az emberek jó és rossz tetteit, jobb és bal oldalukon állandóan kísérve őket stb.

A különleges angyalok [karubiyín] közül négynek a neve ismert: Dzsibríl (a bibliai Gavriél = Gábriel angyal), akivel Allah leküldte a könyveket a küldötteinek; Míkál (a bibliai Míkaél = Mihály arkangyal), az irgalom angyala, aki felüdülést hoz, de az eső és a villámok hozója is; Iszráfíl (a zsidó hagyományban Rafael angyal], aki az ítélet napjának szarv-trombitáját megfújja; Azráíl, a halál angyala, aki (társaival együtt) az emberi lelket a testtől elválasztja.

A Korán és a hadísz-hagyomány még számos angyalt említ és megnevez. Az iszlám angyaltana részben felhasználja a bibliait, de attól jelentősen el is tér.

Vö. dzsinn

Nem találta meg amit keresett?

Keresés