Mohamed feleségei

Mohamed iszlám próféta feleségei Mohamedtől és a muszlim közösségtől egyaránt megkapták „a hívők anyja” [umm al-mumínín] címet (Q 33:6). A Mohamed családi életének történései és konfliktusai közben született koráni rendelkezések mind hatást gyakoroltak az iszlám vallásjogra, a muszlim nők helyzetére. Mohamed még születése előtt elvesztette édesapját, édesanyját pedig hatévesen, így anyai nagybátyja nevelte. Mohamed 25 éves volt, amikor feleségül vette alkalmazóját, a nála 3 vagy 15 évvel idősebb Khadídzsát, akivel 25 éven át élt jó házasságban. – Bár a Korán a muszlim férfiak számára legfeljebb négy feleséget engedélyez (Q 4:3), MohamedAllah külön engedélyével – Khadídzsa halála (619) után, 53 és 60 éves kora között további 9-11 nőt vett feleségül, illetve voltak ágyasai is (a síiták 21 feleségről tudnak, de náluk létezik ideiglenes házasság).

Mohamed feleségei a következők voltak: szövetségesei lányai (ÁisaAbú Bakr lánya, Hafsza – Omár lánya), rokon özvegyek (Szavda, Szalama, Zajnab, Majmúna), unokatestvére, fogadott fia miatta elvált felesége (Zajnab), általa legyőzött arab és zsidó törzsi vezetők özvegyei (Dzsuvairíjja, Szafija), mekkai politikai ellenfele áttért lánya (Umm Habiba), egy ajándékba kapott egyiptomi (nem „kopt”) rabszolga (Marjam). Bár Mohamed igyekezett feleségeivel egyformán bánni, a feleségek közötti féltékenykedésről sok hadísz maradt fenn, és a legfiatalabb feleség, Áisa volt a kedvence. Mohamed rendelkezése szerint (Q 33:53) özvegyei nem mehettek újra férjhez, de a muszlim közösség támogatását élvezték.

Ami Mohamed gyermekeit illeti, Khadídzsával négy lányt neveltek (a síiták szerint csak egyikük, Fatima volt közös gyermek), illetve két fiuk született, akik kisgyermek korukban elhunytak. Khadídzsa megvett és Mohamednek nászajándékba adott egy Zajd nevű fiatalembert, akit Mohamed felszabadított, és arab szokás szerint adoptált. Hozzá adta feleségül Zajnab nevű unokahúgát, aki azonban hamar elvált Zajdtól, hogy Mohamed felesége lehessen, aki Zajdot kitagadta (Q 33:36-37). Mohamed összes többi felesége közül csak Marjamtól született egy fia (Ibrahim), de az is korán elhunyt. Fatima volt az utolsó élő gyermeke, de ő is csak két hónappal élte túl apját.

Nem találta meg amit keresett?

Keresés