vezetőtestület

Jehova Tanúi vezetőtestülete (Governing Body of Jehovah’s Witnesses) 1976 óta kormányozza a vallási szervezet és a kiadóvállalat tevékenységét, felügyeli a személyzeti, kiadói, szolgálati, tanítói, írói és koordinátori bizottság munkáját.

A szervezetet az első elnökök (Russell és főleg Rutherford) idején egyszemélyi vezetés jellemezte, Nathan H. Knorr elnök idején azonban a meghatározó igazgatókból kialakult egy csoport, amely Knorr halála után Frederick W. Franz elnökkel az élen hivatalosan is felvette a vezetőtestület nevet. A testület „teokratikus”, mert tagjai mind a „szellemtől felkent” vagy „égi reménységű” Tanúk (bár 1992 óta vannak nem felkent „segítőik”), és mert Jehova „kollektív prófétájaként” Jehova közvetlen vezetése alatt állnak. Tekintélyük és tanításuk megkérdőjelezhetetlen.

Charles Taze Russellt követve a Mt 24:45-47-ben olvasható példázatot a hű és bölcs szolgáról próféciának tekintik, és saját magukra, egy 20. sz-i amerikai vallási szervezet vezetőségére vonatkoztatják. Így „a hű és értelmes rabszolga osztály” maga a vezetőtestület, amely időben kiadja a „szellemi eledelt” (az Őrtorony Társulat kiadványait) a „szolgatársaknak” (Jehova Tanúinak). A testület tagjainak száma változó, de csak a tagok hívhatnak maguk közé új tagokat. A jelenlegi (2022) nyolc tag Kenneth E. Cook, Jr., Samuel F. Herd, Geoffrey W. Jackson, Mark S. Lett, Gerrit Lösch, Anthony Morris III, D. Mark Sanderson, David H. Splane.

Nem találta meg amit keresett?

Keresés