Világnézet
Bevezető

Mi a világnézet?

Mindenkinek van világnézete, akár tud róla, akár nem. A világnézet az, ahogyan az élet dolgairól gondolkodunk, ahogyan a világot és annak jelenségeit, szereplőit szemléljük, beleértve önmagunkat is. Ahogyan a világra nézünk, amit látunk, és amit nem látunk meg, az meghatározza, hogy hogyan éljük meg a világot, megtaláljuk-e a helyünket, és felismerjük-e a dolgunkat.

Van, aki úgy éli az életét, hogy sosem gondolkodik magáról az életről, és van, aki csak gondolkodik, vagy olvasgat róla. Egyesek aszerint is élnek, amit a világról és az életről gondolnak, mások életében az elvek és a gyakorlat egymástól távol állnak – akár tudatában van ennek, akár nem. Egyesek igyekeznek objektív alapot keresni a meggyőződésüknek, mások csak jól akarják érezni magukat a bőrükben.

A legtöbb ember számára mégis nyilvánvaló, hogy olyan világnézetre van szükségünk, amely egyrészt értelmes, másrészt élhető is.

Miért fontos?

Amíg a dolgoknak nincs számunkra igazi, személyes tétjük, addig a világnézetünkre és alakulására nem is figyelünk oda, vagy csupán elméleti szinten foglalkozunk vele. Ha azonban valamilyen krízisbe kerülünk, ha sérülés, veszteség, kudarc vagy igazságtalanság ér minket, bizonyos kérdések maguktól felmerülnek bennünk. 

Minek van igazi értéke? Hogyan kellene élnünk, és miért? Ki dönti el, mi jó és mi rossz? Mi van, ha nem érvényesül az igazság? Lesz végső számonkérés? A gonosz elnyeri büntetését, és a jó elnyeri jutalmát? Ki vagy mi ítél meg minket, és milyen alapon? Miért érdemes élni, és miért nem? Létezik Isten? Ha igen, vajon milyen? Honnan tudhatjuk ezt? És mindez mit jelent itt és most?

Ezeken pedig nyilván nem akkor érdemes elgondolkodni, amikor csak másodperceink vannak a döntésre. Ebben az értelemben a világnézetről való gondolkodás a tudatos élethez segíthet hozzá.